Rydd opp og rens ut


Er det noen steder i livet ditt som kan trenge en liten utrensning og opprydning? Hvorfor ikke bruke det nye høstsemesteret til å rense litt opp i kropp, sjel og ...hjem, kanskje?

Boligen

Det er mange steder det kan hope seg litt opp. Jeg har for eksempel en lei tendens til å la arbeidsplassen min bli mer og mer rotete jo lenger utpå dagen jeg arbeider på noe. Jeg skylder alltid på at jeg må slå opp i masse bøker og at jeg blir stadig inspirert til noe nytt, men sannheten er at jeg til slutt ikke finner noen ting. Papirene ligger og flyter og jeg har notert ting på lapper jeg ikke finner og jeg bruker sikkert mer tid på å lete etter ting enn det ville tatt å rydde opp. Så nå må jeg ta grep!

I våres ordnet jeg skuffene mine i beste feng shui-stil, svært inspirert av @mariekondo metoden. Og utrolig nok ligger klærne mine fremdeles i pene, stående "konvolutter" i skuffene. Ja, det blir rotete iblant, men da bretter jeg dem bare raskt på plass.

Jeg er ferdig med å rense ut av bokhyllene mine, så nå er det arbeidsplassen som må renses.
 

Kroppens bolig 

Yoga, fysiske øvelser, nærvær og indre stillhet kan hjelpe oss å bevisstgjøre hvor i livet vi kan skape gode endringer. Jeg liker å skrive for å bli mer bevisst på hva jeg ønsker og skrive lister over det jeg vil endre. Noen eksempler på spørsmål kan være:

1. Er det for mye uro i hverdagen, og hva kan jeg gjøre for å stresse ned? (Ha bedre tid om morgenen, forberede kvelden før, praktisere rogivende yoga, puste bevisst, indre stillhet, være mer tilstede i sansene...?)

2. Hvordan er mitt forhold til mat? Er det noe jeg vil endre (Spise med mer nærvær, konsentrasjon og ro, glede med over måltidene, tygge maten lengre...?)

3. Hvordan kan yoga støtte meg til å leve det livet jeg ønsker? (Bevissthet gjennom en fast praksis, gjøre pusteøvelser som endrer mønstrene i hjernen, mer energi, økt nærvær, mindre stress...?)

Du kan skrive kreativt, altså bare la det flyte ut og se hva som kommer, eller du kan lage daglige eller ukentlige lister som kan hjelpe deg inn i gode vaner.
 

Yogarens 

Etter skriving er det fint å følge opp med et lite yogaprogram: 

1. Start dagen med noen få minutter indre stillhet. Du kan observere pusten eller bare legge merke til alt som foregår i sinnet og i kroppen. 

2. Så puster du rolig inn og deretter blåser du kraftig ut gjennom nesen. Fortsett så med korte, lette innpust og kraftigere, lengre utpust (du kan øve ved å si "pøh!). Dette kalles ildpust. 

Så er det tid for yoga:

3. Reis deg opp, pust inn, strekk armene opp over hodet, pust ut og før armene ned igjen. 

4. Balanser på ett ben, ta tak i fotbuesiden av den andre foten og len deg mykt fremover. Den frie armen hjelper deg å balansere. Stå her i noen pust. Bytt side.

5. Fold hendene bak ryggen, trekk skulderbladene sammen, bøy knærne og len deg mykt frem. Dwikonasana, eller "dobbel vinkel" åpner skuldrene og strekker baksiden av kroppen. 

6. Deretter slipper du armene ned og holder hendene i gulvet, eller på leggene, gjerne med bøyde knær. Uttanasana, stående fremoverbøyd stilling bør gjøres med bøyde knær om morgenen, da ryggen er mer skjør enn etter at du har beveget deg mer og drenert vevsvæske bort fra ryggsøylen. Husk å dra magen mykt inn mot ryggsøylen på utpust.

7. Gå hendene ut i en trekantform, Adho Mukha Svanasana, hunden, og beveg deg organisk. Gjør det kroppen vil og slipp pusten til over alt. Bøy knærne, vri hoftene, løft ett og ett ben...

8. Til slutt går du hendene bakover, setter deg ned på baken, bøyer venstre kne og plasserer foten inn mot motsatt lår. Bøy, hold og løft høyre ben opp i den vinkelen som føles bra, gjerne bøy kneet. Etter noen pust kan du legge det høyre ben ned i det som kalles Janu Sirshasana, eller "hode til kne". For de fleste er det fornuftig å bøye det strake benet noe også, slik at mage og lår kommer så nær hverandre som mulig. Du kan også legge puter under baken, det strake benet og til og med under magen. Hvil her så lenge du er komfortabel og gjenta til den andre siden. Ligg så ned til minst 5 minutters avspenning. 

Denne yogasekvensen er satt sammen for å strekke hele kroppen, rense ut, roe ned nervesystemet og samtidig styrke kroppens energi og immunforsvar. 

God høst! 

 

Forfatter og yogalærer Anneli Mjøen underviser mest i rolig, holistisk, energifrigjørende yoga som har til hensikt å støtte kroppens selvhelbredende evne. Du kan følge henne på @annelimjoen på instagram. Hun har på seg Merino Crew over Shiva Tank og Essential Tights.

av Anneli Mjøen

Mer om Anneli
Kjøp Annelis antrekk her