Hot yoga og isbading


You’re hot and you’re cold. Låt mig vara ärlig, jag badade mer i havet under januari månad än jag har gjort på hela svenska sommaren.

2016 var året då jag började vinter bada. Jag har alltid varit intresserad och fascinerad av både kyla och värme, hur temperatur påverkar oss fysiskt och psykologiskt. Hur vi kan utmana både kropp och knopp genom att yoga i ett varmt rum eller andas genom en kall dusch. Och även om det är utmanade både före och under passet har jag aldrig ångrat en hot yoga klass eller en kall dusch. För känslan det lämnar mig med efteråt (och ibland under tiden) är vakenhet, klarhet och grundad energi. De fysiska hälsofördelarna är många. Det är egentligen mer naturligt för vår fysik att behöva anpassa sig till olika temperaturer (det är inte så många hundra år vi har levt i isolerade hus med AC ;) än att konstant gå runt och vara bekväm. Här är mina tips för mer energi under hösten.

Praktisera Hot Yoga: Min favorit är Hot MOJO, 60minuter i 38° värme och behaglig luftfuktighet. Sekvensen är dynamisk och anpassad efter den västerländska kroppen. Hittar jag inte någon hot yoga klass väljer jag våtbastu och skrubbar/masserar mig gärna och landar i en mjuk meditation. Värmen och rörelserna får svetten att komma igång, rensar ur lymfan, huden och lämnar mig ren utifrån och in :) Se till att dricka mycket vatten dygnet innan din hot dag ;) Och gärna lite mindre kaffe.

Möt kylan: Mitt första val är ett dopp i havet. Jag har ingen bastu så jag hoppar rakt i. Antingen sätter jag en timer på 1­3min eller så räknar jag några djupa andetag. Jag doppar inte huvudet utan brukar ha blicken mot horisonten och fokuserar på att vara stilla och avslappnad. Har jag inte tillgång till hav så tar jag en kall dusch. Detta är ett jättebra sätt för dig som är nybörjare att komma igång. Duscha kallt (så kallt det går) i 30sec, sen varmt så länge du vill. Upprepa 3 gånger. När det känns bra kan du sikta mot att duscha kallt 2min. Kylan sägs aktivera de bruna fettet i kroppen (googla och läs mer, mycket spännande!) samt dämpar inflammationer och boostar våra hormoner (vi får ökade endorfiner tex). När jag var i NYC i augusti gick jag på Cryotheraphy behandlingar varannan dag, helt ljuvligt och jag slapp jetlagg!

Vi ses på mattan, i bastun eller havet framöver ;) Kramar Johanna

av Johanna Andersson

Mer om Johanna