Fem bøker du burde lese i høst


For meg kan det å lese en god bok ekspandere virkelighetsforståelsen min og gi meg ny kunnskap om meg selv. Her gir jeg deg fem bøker som du kan lese i høst.

Love Warrior
Av Glennon Doyle Melton.
En biografi, hvor Glennon forteller om barndom med spiseproblemer, tenåring og tyveårene med alkoholmisbruk, tre barn med mannen sin som viser seg å være utro mot henne – og hvordan hun klarer å takle og ikke takle livet. Boken tidvis er litt klisjeete og kvinner muligens står litt ”sterkere” i Norge enn i USA. Særlig begynnelsen av boken traff meg såpass at jeg satt i sofaen og gråt.

The Four tendencies
Av Gretchen Rubin
Jeg jobbet i et år for å få Gretchen Rubin på podcasten min, Ingefær. Hun er nemlig forfatter av flere bøker som alle har vært på New York Times bestselgerliste. Jeg oppdaget henne da Elly var liten, i en bokhandel i London. Jeg plukket opp boken The hapiness project og var solgt. Gretchen hadde en svært suksessfull advokatkarriere før hun bestemte seg for å bli skribent og forfatter. Det er det mange millioner mennesker som er takknemlige for, deriblant jeg.

The four tendencies handler om de fire mennesketypene Gretchen deler oss inn i, på bakgrunn av hvordan vi responderer på ytre og indre forventinger. Veldig nyttig kunnskap, både for egen lykke og suksess, men også med tanke på forhold, barn og kolleger. Jeg er en såkalt Questioner, hvilket betyr at jeg responderer på indre forventinger, og trenger og vite et hvorfor for å gjøre en handling. Intervjuet med Gretchen kommer ut den 30 oktober på Ingefær, gled deg!

Går du nå, er du ikke lenger min datter
Av Anne Bitch
I følge Unicef lever ca 450 000 barn med foreldre som har psykiske problemer i større eller mindre grad og/eller alkoholproblemer. Anne levde med en mamma som var alkoholiker og skildrer barndommen på en sånn måte at jeg satt på cafe og leste og gråt. Hun er intervjuet i episode 72 av Ingefær podcast, som jeg også anbefaler. ”Går du nå, er du ikke lenger min datter” er viktig fordi mange vil kjenne seg igjen selv, eller har venner som har opplevd liknende, eller så kan det forhåpentligvis virke preventivt – at vi som foreldre ser andre barn og foreldre som har det tøft og tar affære. Anne opplevde nemlig at ingen hjalp.

Snakkes til uka
Av Ellen Sofie Lauritzen
Denne boken handler om dating og apper som Tinder, og hvordan slike apper kan påvirke selvfølelsen og kjærlighetslivet. Jeg leste den fordi jeg skulle ha Ellen Sofie som gjest på Ingefær podcast, men da jeg leste boken innså jeg at denne boken burde jeg ha lest samme hva – og selv om jeg ikke er singel mer. Den øker forståelsen min for mine single venninner, den fikk meg til å tenke tilbake på mine single tyveår, i tillegg at den setter fokus på dickpicks, forskjellen mellom kvinner og menn når det gjelder dating, at vi alle ønsker å bli sett og hvor essensiell kjærlighet er for oss mennesker. Intervjuet med Ellen Sofie hører du her!

Barsel
Av Kristin Storrusten
Også denne boken, en diktbok, leste jeg fordi jeg skulle intervjue Kristin for Ingefær om barseltid og mammarolle. Mine jenter er 2 og 4 år og jeg føler meg ferdig med barseltiden (for nå), men jeg skulle ønske denne diktboken fantes da jeg selv ble mamma. Kristin sine barn hadde kolikk, og det er nettopp derfor det ble en diktbok: hun noterte følelser og tanker på mobilen de få gangene hun hadde tid til det. En perfekt bok til vordende mødre og nybakte mødre! Intervjuet med henne hører du her!

av Sara Lossius

Mer om Sara